Z močnim Koprom do reprezentance

Matej Palčič se po igranju v Mariboru, na Poljskem in v Moldaviji vrača Koper.

Intervju za oddajo nočni program na Radio Koper

Matej Palčič se je z nogometom spoznal pri petih letih, od šestega do 14. leta je igral v Dekanih in se nato vrnil v Koper.

“Spomnim se, da smo v Kopru takrat trenirali na peščenem igrišču, večkrat smo imeli krvava kolena. V Dekanih sem najprej vadil pod taktirkami Mileta Buriča, Marina Stepančiča in številnih drugih trenerjev. Na Dekane imam lepe spomine, tam sem preživel otroštvo in del mladosti. Ko so stvari postale bolj resne, sem se vrnil v Koper.”

Palčič prihaja iz športne družine, oče Miro je navdušen športni zanesenjak, sestri sta bili rokometašici.

“Pri nas se je vedno spremljal šport, v otroštvu sem se ob nogometu navduševal tudi nad plavanjem, namiznim tenisom in košarko. Na koncu sem se moral odločiti za eno športno panogo in izbral sem nogomet.”

Prvi nogometni vzornik je bil Alessandro Del Piero, zato je začel navijati za Juventus. Palčič je zgodaj prišel v reprezentančne selekcije, najprej je bil napadalno usmerjen nogometaš, ki je dosegal veliko golov. Prav pri 16. letih je v eni od reprezentančnih tekem prišlo do spremembe igralnega mesta.

“Manjkal je desni bočni igralec, jaz sem zaigral na tej poziciji in zadovoljil. Podobno se je zgodilo na članski tekmi Kopra proti Mariboru in tako sem ostal na tej poziciji.”

Pri 16 letih ga je tedanji trener Kopra Primož Gliha poslal v ogenj med člani, s Koprom je kasneje osvojil pokalno in superpokalno lovoriko. Pred petimi leti se je odpravil k prvakom v Maribor, nato pa ga je pot vodila na Poljsko in v Moldavijo.

“V Krakowu sem imel pozitivno izkušnjo z igranjem pri Wisli, tudi mesto je zelo lepo in živahno. Poljaki so hitri za se veseliti, piti … haha.”

Po Poljski je Matej odšel v Moldavijo, naslednja postaja je bil Šerif iz Tiraspola.

“Dokler smo igrali v Evropi, je bilo zanimivo, ko se je vse omejilo na moldavsko prvenstvo, pa veliko manj. Tiraspol ni ravno najbolj zanimivo mesto, še najnovejše so zgradbe iz 90. let.”

Po petih letih se je vrnil v Koper, visokih ambicij ne skriva.

“Želim si, da bi bili uspešni in dosegli viden rezultat. Tudi osebno imam še vedno visoke ambicije, želim si, da bi se spet prebil v krog reprezentantov,” je povedal Palčič, ki je edini nastop za člansko izbrano vrsto zabeležil ob domači zmagi proti Malti.

Primož Čepar

1 komentar

    • Nostalgik on 30/09/2020 at 8:59

    Upam da je to, kot se reče, en korak nazaj, za dva koraka naprej! Bomo vidli!

Komentarji so onemogočeni.