Varčevalni ukrep

Varčevalni ukrep z namenom preživetja v kriznih časih. O tem se v nastalih razmerah zaradi pandemije koronavirusa veliko govori, mnogi evropski klubi so že posegli po tem varčevalnem ukrepu, zdaj se je zgodilo tudi na sončni strani Alp. Odločitev o znižanju plač so sprejeli vodilni možje Kopra, ki vodi na drugoligaški lestvici in je na poti vrnitve med elito.

Predsednik Anto Guberac za dnevnik Ekipa

VIR: Ekipa

“Do nadaljnjega bomo plače znižali za 30 odstotkov,” pravi predsednik Ante Guberac in dodaja, da gre za zdaj za predlog, ki so ga predstavili igralcem, a hkrati verjame, da bo dogovor dosežen. “Posledice zaradi izredne situacije bodo hude. Na vseh področjih. Če se bomo že čez nekaj tednov vrnili v normalne okoliščine, se bomo bržčas še dokaj hitro lahko postavili na noge, če se bodo zdajšnje razmere podaljšale še za dva ali tri mesece, bomo potrebovali vsaj dve leti. Pred nami so težki časi, zato verjamem, da bodo igralci razumeli. Gre za obstoj kluba. Morajo razumeti, da klub mora preživeti, mi pa moramo razumeti, da morajo preživeti oni in njihove družine. Oni so moja odgovornost, prav tako kot klub, v katerega sem močno vpet. Preveč, da bi se ob težavah, ki se nam obetajo, morda preprosto umaknil,” je nadaljeval prvi mož kluba z Bonifike in pristavil: “Hkrati ni nepomembno, da so prihodki nogometašev v Kopru nad drugoligaškim povprečjem. Mislim, da smo med petimi klubi v državi z največjim proračunom.”
——————————————————————————————————————————————————————————–
Vmes so se v nogometnih krogih pojavila namigovanja, da se je slačilnica v vsaj manjši meri uprla, pri tem pa je nadvse zanimivo, da tudi vodilni možje kluba o tem ne govorijo več na glas. Je torej na Bonifiki počilo? Po naših informacijah vendarle ne; molk glede rezov naj bi bil posledica pritiskov Spinsa v želji, da bi sindikat, igralci in klubi našli skupno rešitev, ki bi pomagala ublažiti krizne čase. Samostojne akcije niso zaželene in bojda je to edini razlog za tišino o nižanju plač.
“O tem v tem trenutku ne morem govoriti,” je bil skrivnosten Ante Guberac, ko smo želeli izvedeti kaj več. “Kaj smo ali bomo naredili, naj vendarle ostane naša stvar. Tega ne bom komentiral, ampak vem, da imamo fante, ki dobro vedo, kaj pomenijo nastale razmere. Ko iščemo okrepitve, je pomemben dejavnik tudi značaj igralca in prepričan sem, da so v naši slačilnici takšni, ki bodo prepoznali, kaj je dobro tako za klub kot zanje. Klubi so odvisni od igralcev, igralci pa od klubov. Eno brez drugega ne gre, prav tako kot ne brez dogovora; oboji moramo preživeti in tako se moramo odzvati. Toda res ne pričakujem nikakršnih težav in zagotavljam, da bomo vse skupaj izpeljali brez nezadovoljstva. Ne, nezadovoljnih ne bo, prav tako ničesar ne bomo naredili enostransko, to je popolnoma jasno,” poudarja prvi mož vodilnega drugoligaša.