Var v Sloveniji

VAR oz. videosodniki v nogometu preverjajo (ne)pravilnosti ob štirih dogodkih na igrišču: gole, najstrožje kazni, neposredne izključitve in preverjanje identitete. VAR so sedanjost in prihodnost nogometa, ki se neizogibno bliža tudi manjšim nogometnim državam s skromnejšimi prvenstvi, kot je Slovenija s Prvo ligo. Tehnologija golove črte in videosodniki so povozili sistem dodatnih štirih sodnikov za goli, ki obenem ni bil poceni. A kdaj, kako in za koliko bo verjetno še potrajalo.

Damir Skomina je pred dvema tednoma spisal zgodovino, ko je kot prvi sodnik v Ligi prvakov spremenil odločitev po ogledu videoposnetka.

Nogometna zveza Slovenije: “Vpeljava sistema VAR je v Sloveniji tako vprašanje časa kot denarja. Trenutno smo v fazi zbiranja informacij, kar je prvi korak do morebitne implementacije sistema. Raziskujemo možnosti in zbiramo informacije za uvedbo tehnologije, tako iz tehničnih kot finančnih vidikov glede na naš prostor in zmožnosti.”

Vlado Šajn, predsednik sodniške zveze in član Uefine sodniškega odbora, pojasnjeval, da je sam strošek videosodnikov za posamezno tekmo ocenjen na med 1.500 in 2.500 evri. Za Prvo ligo bi to v sezoni pomenilo med 270 in 450 tisočimi evri, k temu je treba prišteti še nabavo šestih dodatnih kamer za vsak prvoligaški stadion in seveda izobraževanje za VAR.

Do poletja več znanega o VAR-u v Sloveniji
Glede na prihajajoče zasedanje Ifaba in prve konkretne korake na Hrvaškem, kjer bodo predvidoma krstili VAR na finalu hrvaškega pokala, so se pri NZS-ju odločili za varno pot potrpežljivosti in učenja z zgledom. “Javnost bomo seznanili s projektom, ko bomo imeli terminsko in vsebinsko določen koncept, ki bo tudi potrjen s strani ustreznih organov NZS-ja. Ocenjujemo, da bomo več na temo VAR-a in implementacije lahko povedali do poletja letošnjega leta,” so za MMC pri NZS-ju napovedali, da bodo bolj konkretno in otipljivo o VAR-u v Sloveniji lahko govorili najkasneje poleti.

Povzeto po MMC: Preberi več

Facebook
Facebook