Stadion

Koprska Bonifika. Koper, mesto s približno 26.000 prebivalci, kot občina pa s skoraj 50.000 prebivalci, je še danes v spominu starejših ljubiteljev nogometa zapisan kot kraj s temperamentnimi navijači in dobro obiskanim stadionom.

Stadion je dobil ime po mestnem predelu Bonifika in leži med starim mestnim jedrom ter ostalimi, od obale malce oddaljenimi predeli mesta. Stadion so na tem mestu zgradili leta 1962, vendar so ga večkrat obnovili. Leta 1986 so na vzhodni strani stadiona zgradili novo tribuno, pod njo pa so mesto našli zasebni lokali.

Pred 20. leti smo lahko v športnih časnikih in revijah prebirali članke z naslovi “Pravo južnoameriško vzdušje na Bonifiki”, “Bonifika kakor pekel” … in res se je takrat na tekmah Kopra zbiralo ogromno število navijačev. Ekipa (22. 10. 1991, str. 26) navaja kot rekordni obisk Bonifike tekmo proti ljubljanski Olimpiji spomladi leta 1987, ko je vstopnico kupilo skoraj 7.200 gledalcev, kar pomeni, da je bil dejanski obisk še višji. Takrat na glavni tribuni še ni bilo sedežev, pa tudi sicer so v tistih časih gledalce na stadion natisnili kot sardine v konzervo.

Prvotni objekt v Kopru je bil zgrajen malce po drugi svetovni vojni. Stari Bonifiki je bila kmalu pridodana tudi atletska steza, ki je renoviranje doživela leta 1985. V zlatih časih koprskega nogometa se je znalo stisniti na veliki nepokriti tribuni in okoli stadiona tudi do 8.500 gledalcev. Največjo čast so doživeli, ko so lahko gostili v začetku novega tisočletja prijateljsko člansko srečanje med Slovenijo in atraktivnim Urugvajem (0:2). Tako je oktobra ugledal luč nov objekt  z dvema modernima tribunama.

Novi stadion ima 38 metrov visoke reflektorje, 4047 sedišč in novo spremljajoče poslopje z garderobami, s sobami za sodnike, za delegata in za novinarje. V omenjenih prostorih bodo tudi pisarne, vip prostor in fitnes center. Povsem prenovljena je vzhodna tribuna, ki je dobila nadkritje, nove pa so tudi tribune za goloma ter premična zahodna tribuna, ki je opremljena z modernim in tehnološko dovršenim novinarskim ŠRC Bonifika, Ljubljanska cesta 2, Koper, Slovenija, Zgrajen: 1947/48, Prva tribuna: 1985, Obnovljen leta 2010,

Kapaciteta: 4.000, Sedišča: 4.000, Igrišče so 105 x 68 metrov Vzhodna tribuna: 1.850 sedežev,

Južna (VIP) tribuna: 950 sedežev, Zahodni tribuni: 672 sedežev, Severni tribuni: 528 sedežev,

Na nekdaj pomožnem peščenem nogometnem igrišču je MOK zgradila tudi nov atletski stadion z osmimi tekaškimi programi, pokritimi z modrim tartanom, ki ustreza standardom IAAF in Atletske zveze Slovenije. Nova atletska pridobitev vključuje tudi prostor za metanje diska in kladiva, skakališča v daljino, za troskok, za skoke v višino in v višino s palico, na stadionu pa bodo svoj prostor našli tudi metalci krogle in kopja. Atletski stadion ima objekt pod tribuno, kjer so prostori za vodstvo tekmovanj, za obdelavo podatkov, sodnike, ozvočenje in meritve časov.

Nogometno igrišče je na prostoru, kjer je še danes, in je bilo zgrajeno s prostovoljnim delom leta 1948. Pred tem je  bilo nekoliko bolj severno, ob vratih Muda ( Prešernov trg) in je bilo drugače obrnjeno, material za drenažo igrišča je bil pripeljanih iz porušenih koprskih zaporov.  Leta 1985 je bila zgrajena vzhodna tribuna, ki stoji še danes.  Spomladi 1987 je bilo za tekmo Koper : Olimpija prodanih 10500 vstopnic, kar je rekord stadiona, ki ga bo zelo težko podreti.

Facebook
Facebook