Stadion

Stadion Bonifika

Koprska Bonifika. Koper, mesto s približno 26.000 prebivalci, kot občina pa s skoraj 50.000 prebivalci, je še danes v spominu starejših ljubiteljev nogometa zapisan kot kraj s temperamentnimi navijači in dobro obiskanim stadionom.

ŠRC Bonifika: Ljubljanska cesta 2, Koper, Slovenija, Zgrajen: 1947/48, Prva tribuna: 1985, Obnovljen leta 2010, Kapaciteta: 4.010, Sedišča: 4.010, Igrišče so 105 x 68 metrov, Vzhodna tribuna: 1.850 sedežev, Južna (VIP) tribuna: 960 sedežev, Zahodni tribuni: 672, Severni tribuni: 528 sedežev.

Stadion je dobil ime po mestnem predelu Bonifika in leži med starim mestnim jedrom ter ostalimi, od obale malce oddaljenimi predeli mesta. Nogometno igrišče je na prostoru, kjer je še danes, in je bilo zgrajeno s prostovoljnim delom leta malce po drugi svetovni vojni leta 1948. Pred tem je bilo nekoliko bolj severno,ob vratih Muda ( Prešernov trg) in je bilo drugače obrnjeno, material za drenažo igrišča je bil pripeljanih iz porušenih koprskih zaporov. Stari Bonifiki je bila kmalu pri dodana tudi atletska steza. Spomladi 1987 je bilo za tekmo Koper : Olimpija prodanih 10500 vstopnic, kar je rekord stadiona, ki ga bo zelo težko podreti. Pred 20. leti smo lahko v športnih časnikih in revijah prebirali članke z naslovi “Pravo južnoameriško vzdušje na Bonifiki”, “Bonifika kakor pekel” … in res se je takrat na tekmah Kopra zbiralo ogromno število navijačev. Takrat na glavni tribuni še ni bilo sedežev, pa tudi sicer so v tistih časih gledalce na stadion natisnili kot sardine v konzervo. V zlatih časih koprskega nogometa se je znalo stisniti na veliki nepokriti tribuni in okoli stadiona tudi do 8.500 gledalcev. Največjo čast so doživeli, ko so lahko gostili v začetku novega tisočletja prijateljsko člansko srečanje med Slovenijo in atraktivnim Urugvajem (0:2). Leta 1986 so na vzhodni strani stadiona zgradili novo tribuno, pod njo pa so mesto našli zasebni lokali. Leta 2010 pa dobi še sodobno tribuno na južni strani stadiona. Novi stadion ima 38 metrov visoke reflektorje, 4010 sedišč in novo spremljajoče poslopje z garderobami, s sobami za sodnike, za delegata in za novinarje. V omenjenih prostorih bodo tudi pisarne, vip prostor in fitnes center. Povsem prenovljena je vzhodna tribuna, ki je dobila nadkritje, nove pa so tudi tribune za goloma ter premična zahodna tribuna, ki je opremljena z modernim in tehnološko dovršenim novinarskim središčem.