Stadion

Bonifika

Nogometno igrišče je na prostoru, kjer je še danes, in je bilo zgrajeno s prostovoljnim delom leta 1948. Pred tem je  bilo nekoliko bolj severno, ob vratih Muda ( Prešernov trg) in je bilo drugače obrnjeno, material za drenažo igrišča je bil pripeljanih iz porušenih koprskih zaporov. Prvotni objekt v Kopru je bil zgrajen malce po drugi svetovni vojni. Stari Bonifiki je bila kmalu pridodana tudi atletska steza, ki je renoviranje doživela leta 1985.

“Bonifika kakor pekel”

V zlatih časih koprskega nogometa se je znalo stisniti na veliki nepokriti tribuni in okoli stadiona tudi do 8.500 gledalcev. Največjo čast so doživeli, ko so lahko gostili v začetku novega tisočletja prijateljsko člansko srečanje med Slovenijo in atraktivnim Urugvajem (0:2). Tako je oktobra ugledal luč nov objekt  z dvema modernima tribunama.
Pred 20. leti smo lahko v športnih časnikih in revijah prebirali članke z naslovi “Pravo južnoameriško vzdušje na Bonifiki”, “Bonifika kakor pekel” … in res se je takrat na tekmah Kopra zbiralo ogromno število navijačev. Spomladi 1987 je bilo za tekmo Koper : Olimpija prodanih 10500 vstopnic, kar je rekord stadiona, ki ga bo zelo težko podreti. Takrat na glavni tribuni še ni bilo sedežev, pa tudi sicer so v tistih časih gledalce na stadion natisnili kot sardine v konzervo.

Leta 1985 je bila zgrajena montažna zahodna tribuna, 1986 pa vzhodna betonska, ki stoji še danes. 2010 pa mestna občina obnovi stadion, ki ima 38 metrov visoke reflektorje, 4047 sedišč in novo spremljajoče poslopje z garderobami, s sobami za sodnike, za delegata in za novinarje. V omenjenih prostorih bodo tudi pisarne, vip prostor in fitnes center. Povsem prenovljena je vzhodna tribuna, ki je dobila nadkritje, nove pa so tudi tribune za goloma ter premična zahodna tribuna, ki je opremljena z modernim in tehnološko dovršenim novinarskim stolpom, prirejenim za časopisne, radijske in televizijske novinarje ter seveda za snemalce.

Atletski stadion

Na nekdaj pomožnem peščenem nogometnem igrišču je MOK zgradila tudi nov atletski stadion z osmimi tekaškimi programi, pokritimi z modrim tartanom, ki ustreza standardom IAAF in Atletske zveze Slovenije. Nova atletska pridobitev vključuje tudi prostor za metanje diska in kladiva, skakališča v daljino, za troskok, za skoke v višino in v višino s palico, na stadionu pa bodo svoj prostor našli tudi metalci krogle in kopja. Atletski stadion ima objekt pod tribuno, kjer so prostori za vodstvo tekmovanj, za obdelavo podatkov, sodnike, ozvočenje in meritve časov. V športnem parku pa imajo nogometaši na voljo še dve igrišči za vadbo eno z umetno travo in eno z narvano travo, dve malo manjši igrišči z umetno travo in dve igrišči na odboj.