Stadion Bonifika bodo minimalno prenovili

Za zahodno tribuno ni denarja, postorili bodo le manjše popravke so zapisale v Primorskih novicah. Kmalu bo minilo deset let, odkar je bil koprski nogometni stadion temeljito prenovljen in dograjen, a nikakor ne zaokrožen z zahodno tribuno. Bilo je nekaj upanja, da bo to postorjeno ob evropskem prvenstvu do 21 let, vendar nove tribune ne bo. V nov objekt bo nadgrajen le medijski stolp. Novinar Rok Maver

600.000 evrov bodo predvidoma stala dela na stadionu Bonifika 4774 sedežev bo imel stadion po delni prenovi

Vložek v stadion bo precej nižji od napovedi v preteklosti, saj bo povečini bremenil proračun Mestne občine Koper. Zakaj se je koprska občina odrekla izgradnji zahodne tribune? “Stala bi približno tri milijone evrov. Iz javnih razpisov v tako kratkem roku ne bi mogli dobiti denarja, sami pa tega ne zmoremo. Gradnja bi zahtevala pilotiranje, ki je zelo drago in ne bi bilo racionalno,” pojasnjuje Sekule Popovič iz urada za družbene dejavnosti MO Koper.

Za stadion se sicer že od leta 2010 plačuje leasing za tedaj opravljeno prenovo, odplačan pa bo šele leta 2025. Javni zavod za šport je ob obnovi sklenil finančni najem za nogometni in atletski stadion z LB Leasingom. Ta posel, ki je znašal 12,044.000 evrov, je podedovala Heta, ki tako od koprske občine dobiva 67.208 evrov na mesec.

Minimalni standardi za evropske tekme

“S predvidenimi posegi bomo dosegli minimalne standarde za pridobitev treh zvezdic Uefa, kar nam omogoča igranje tretjega in četrtega predkroga evropskih tekmovanj. Pogoj za to je skupna kapaciteta najmanj 4500 gledalcev – danes ima objekt 4048 sedežev,” nam je povedal Sekule Popovič, v uradu za družbene dejavnosti zadolžen za šport.

Doslej so bile za Uefo problematične montažne tribune na zahodni strani in tiste v smeri poslopja banke, saj so med tekmami koprskega kluba v predkrogih evropskih pokalov ali izbrane vrste prisilno samevale. Po novem ne bodo več, saj so se na MO Koper dogovorili z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) – to je, kot pravijo v Kopru, zagotovila tudi Uefa -, da trenutne tribune ne sodijo v kategorijo montažnih.

Nova kapaciteta koprskega stadiona bo po prenovi znašala 4774 sedežev. Za nekaj vrst bodo povečali tribune za golom v smeri proti banki, kjer bodo pridobili 960 sedežev.

Kaj bodo spreminjali?

Največje spremembe bo deležen centralni del med obema zahodnima montažnima tribunama v smeri OŠ Koper, kjer zdaj stoji snemalni stolp.

“V načrtu je postavitev 26 metrov dolgega vmesnega grajenega objekta med levo in desno tribuno. V njem bo 150 sedežev, namenjenih VIP gostom, in sto za medije. V zgornji etaži s približno 130 kvadratnimi metri bi bil servisni prostor objekta, namenjen tudi postavitvi kamer, nadzorni in VAR sobi. Tako bomo po evropskem prvenstvu za potrebe MO Koper pridobili skupno 300 kvadratnih metrov prostorov,” pravi Popovič. V spodnjem delu objekta bodo klopi za rezervne igralce. Slačilnic, ki so pod sedanjo VIP tribuno, ne bodo selili, tam se bo po prenovi sprostilo precej prostora, ki ga bodo na občini uporabili za druge potrebe.

Postavili bodo še dvoje vstopnih točk z vrtljivimi vrati, eno iz smeri OŠ, drugo pri gostinskem lokalu 33, na glavnem vhodu pa bodo vrtljiva vrata prenovili. Vzpostavljen bo videonadzor celotnega stadiona.

Stroške znižali na minimum

Na MO Koper poudarjajo, da je bila NZS zelo kooperativna pri zniževanju stroškov. Investicija je ocenjena na 600.000 evrov brez DDV, tretjino naj bi pokrila NZS, vendar končni dogovor še ni bil sklenjen.

Dela naj bi bila po predvidevanjih opravljena do februarja prihodnje leto, a po preložitvi EP za eno leto je zelo verjetno, da bo tudi rok za dokončanje postavljen dlje v prihodnost. Projektna naloga je sicer narejena in vse je pripravljeno za začetek izdelave projektne dokumentacije. Z NZS velja načelen dogovor, da bo za uporabo stadiona v času EP plačala 60.000 evrov, zelo verjetno pa bomo v Kopru večkrat videli tudi reprezentanco, saj ima Koper idealne razmere za treninge.

EP v Sloveniji v treh mestih Evropsko prvenstvo (EP) do 21 let bosta gostili Slovenija in Madžarska. Predvideno je bilo med 9. in 26. junijem 2021, a ga bodo prestavili za leto dni. EP U-21 bo prvo prvenstvo v tej starostni kategoriji, na katerem bo nastopalo 16 reprezentanc, in prvo v dveh državah. V Sloveniji bodo tekme evropskega prvenstva na stadionih Celje, Bonifika Koper, Stožice Ljubljana in Ljudski vrt Maribor. VIR: Primorske novice

2 komentarji

    • StariNavijač on 31/03/2020 at 22:41

    Ekola, pa spet 50 let bruke. Slačilnice bojo premestili “stručkoti”. Pa najboljše, da še streho obeh tribun zrušijo, pa imamo staro Bonifiko 😷

    • denis on 31/03/2020 at 22:14

    žalostno ,da tudi zdaj ne bodo dokončali stadiona .Razlog je bil dober in opravičljiv.

Komentarji so onemogočeni.