Prihaja mladinska Eon NextGen liga

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na Brdu pri Kranju predstavila projekt, na katerem so odgovorni delali kar nekaj časa: prenovljeno prvo mladinsko nogometno ligo. Slednja po novem ne bo več združena s kadetsko ligo (ta bo povezana s prvenstvo do 15 let), marveč bo potekala povsem samostojno. Dobila je uradnega sponzorja, to je podjetje Telemach, in tudi uradno ime: Eon NextGen liga. Vsekakor še kako pomembne novost je, da bo v vsakem krogu ena od tekem odigrana v neposrednem televizijskem prenosu na Sportklubu, in sicer v petkovem terminu. Prav tako bodo tekme, ki bodo na TV ekranih, predvidoma potekale na glavnih stadionih in ne pomožnih igriščih.

Mladinski nogomet postaviti v izložbo

Na mladih stoji slovenska nogometna prihodnost,” je poudaril Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije, in nadaljeval: “S spremembami, ki smo jih skozi široko razpravo sprejeli na NZS, vključujemo nekaj starejših igralcev v mladinske ekipe. S tem pa želimo zagotoviti, da čim več teh mladih igralcev, če ne dobijo takojšnje priložnosti v članskih ekipah, ostane v nogometu in skozi mladinske selekcije ostanejo na očeh trenerjem.”

Eon NextGen mladinska liga U19
Vir fotografije: Nogometna zveza Slovenije

Ena od novosti je namreč tudi ta, da bodo lahko na vsaki tekmi lige Eon NextGen zaigrali štirje leto dni starejši nogometaši (vratar in trije v polju), s čimer želi NZS zagotoviti lažji prehod igralcem iz mladinske v člansko kategorijo. “Za mladinski nogomet pri nas vlada precejšnje zanimanje in če mu bomo dali še pravo medijsko podporo, ga bomo brez dvoma postavili v izložbo. Ker bodo tudi na malih zaslonih, bodo zagotovo še bolj motivirani. Dobili bodo možnost, da se tako dokažejo kot tudi pokažejo,” je dodal Radenko Mijatović.

Mladinska liga Eon NextGen bo dobila tudi svojo oddajo na Sportklubu oziroma ji bo slednji namenil prostor v oddaji Pod prečko, prav tako bodo izbirali najboljšega nogometaša meseca. “Vse to v želji, da bi mladinski nogomet dvignili na višjo raven,” je poudaril Radenko Mijatović. Uvodna tekma mladinske lige, ki bo odigrana pred TV kamerami, bo na sporedu že v petek, ko se bosta pomerila Domžale in Celje.

Telemach: “Tudi osebnostna rast”

Ditka Maučec iz Telemacha je zadovoljna s produktom, ki ga je podjetje pripravilo skupaj z NZS: “V tem sodelovanju vsekakor vidimo ogromno mero potenciala. Naša želja je, da bi se mladi dokazali tako v nogometu, kot tudi nadgradili svoje znanje. Da bodo lahko dali svoje prve intervjuje in izjave po tekmah, da bodo kot gostje sodelovali v televizijski oddaji in da osebnostno zrasli. Ne zanimajo nas le dovršeni projekti, marveč smo orientirani tudi k napredku, zato smo se odločili podpreti idejo o Eon NextGen ligi.

Eon NextGen mladinska liga U19

Povzeto po Planet nogomet