Povrniti staro koprsko šolo mladih

Vse več klubov spoznava, da kakovostno delo z mladimi omogoča danes klubom preživetje. Koper je pred leti imel odlično nogometno šolo s katero smo se ponosno hvalili. S tem, ko so povečali denarne vložke za delo z mladimi se je to takoj poznalo pri vzgoji in pri vpoklicu igralcev iz obalnega bazena v razne kategorije nogometnih reprezentantov Slovenije. No žal je sledilo obdobje akademije, ki si vsekakor z delom in pristopom tega imena ne zasluži. Vsi vemo kaj pomeni beseda akademija in s tem mislimo na urejene pogoje dela, bivanja, treniranja in vzgoje mladih nogometašev in končno tudi staršev, ki budno spremljajo športno pot svojega varovanca. Po nekem obdobju španskih trenerjev, ki niso prinesli bistvenega napredka za delo z mladimi in kasneje z gašenjem požara z domačimi strokovnjaki je prišlo do padca, ki si ga ni želel nihče. Namreč vodstvo se je hvalisalo, da delajo dobro, a so po petintridesetih letih izpadli v drugo slovensko mladinsko kadetsko ligo. Vzroke neuspeha  je potrebno iskati v delovanju šole in trenerjih, ki so skupaj z vodstvom kluba enostavno dopustili, da je do takega padca prišlo. Nogometnemu klubu v Kopru se to ne bi smelo zgoditi nikoli niti v sanjah ne. Nekaj je moralo biti hudo narobe, če so ne glede na izpad v nižjo  ligo zapustilo in odšlo kar nekaj odličnih igralcev drugam. Odšli so v klube, ki so se si v teh časih postavili in zastavili boljše pogoje dela z mladimi. Istra je bila in bo valilnica odličnih nogometašev, ki se bodo saj upam po tem nesrečnem obdobju spet vrnili še boljši in napolnili bazen z dobrimi nogometaši koprske nogometne šole. Upam, da se bo novi predsednik in po videnem, ko je v klub za delo z mladimi že pripeljal znana stara obraza g. Poljšaka in g. Nikčevića že nekako pokazal pot in usmeritev, da je v klubu najprej potrebno urediti delo z mladimi. Ne bi me čudilo, da bodo storili vse, da bi vrnili  kašnega ubežnega igralca in ojačali predvsem mladinsko ekipo, ki letos roko na srce ne prikazuje tisto kar se od nje pričakuje. Dodamo lahko samo to, da taki padec šole, ki se je zgodil v koprskem klubu ne moremo povrniti na stara pota v enem letu ampak kot sam mislim in kot omenjajo nogometni strokovnjaki bi ta proces lahko trajal najmanj od pet do sedem let.         

Komentarji8

Preskoči na obrazec za komentar

  • Adrijan on 28. januar, 2019 at 15:23

  Z vsem se strinjam razen s tem , da bo treba čakat toliko let , da pridemo na želeno raven.
  Pa še to bi rad pripomnil. V kolikor bodo mladinci in kadeti letos šli v prvo slovensko ligo bo treba pomisliti, kaj bo drugo leto. Kot je meni znano, je precej vhodnih kadetov šlo v druge klube. Kar pomeni , da je naše kadete treba okrepit predvsem z našimi, ki so odšli v Gorico in
  drugam. Mladince ne bo treba okrepit kot kadete, ker vsi tisti, ki letos igrajo za kadete, bodo drugo leto igrali za mladince. To letošnjo kadetsko ekipo ne smemo razbit.
  Lep pozdrav.

  • Starinavijač on 28. januar, 2019 at 12:57

  Kriva je celotna uprava z načelom VELIKEGA KOZLA, da se je mladinski pogon uničil!
  To kar so oni počeli zadnja 3 leta, ni niti podobno nogometni šoli, kakšna akademija, kvečjemu “politična fljoska”!

  ANTE skidaj iz kluba vse, ki so bili povezani z uničenjem 1 ekipe in MPP-ja, pripelji IZKLJUČNO domače trenerje v MPP in nesporne ljudi v upravo, pa se bo potopljena barka, ponovno začela vleči na površje!

  Lep pozdrav vsem navijačem KANARČKOV!

  • Nostalgik on 28. januar, 2019 at 12:32

  Ne vem zakaj noben ne pove razlog izpada madincev in kadetov u 2.ligo z imenom in priimkom . To je Oliver Bogatinov -glavni in največji krivec . Popovič je kriv samo zato ,ker mu je dal funkcijo vodje mladinskega pogona ..

  • Igrac on 9. januar, 2019 at 20:57

  Kaki pogoji so danes in kako so bli 6 al 7 nazaj mislim da si koperska sola zasluzi prvo ligo da bi prej misnili na mlade in jim dajali štipendijo bi dans govorili od najboljsi soli v sloveniji igral sem od 14 do 18 leta v kopru in lahko recem to kar imajo mladi danes bi morali izkoristit v unem casu je prislo vn 3 al 4 igralci z takimi pogoji danes bi koper imel 10 repe v unem casu
  Pripeljat nazaj trenerje kot so bene,okcic zulu je ze tu ki so iz prve roke vem najboljsi na obali za mlade igralce

  • Adrijan on 9. januar, 2019 at 9:14

  Zelo lepo napisano. To vsekakor drži, da šola, ki je ustvarila ekipo, ki izpade iz prve v drugo ligo, si ne zasluži ,da bi se imenovala akademija. Še mogoče šola je preveč. Imenoval bi jo kar športno mladinsko društvo.
  Dodal bi še nekaj o štipendiranju mladincev , kadetov in U15. Predvsem to velja za mladince. Zanesljivi viri pravijo , da so nekateri mladinci štipendirani s strani FC Kopra tudi do 400 evrov, nekateri pa nič oziroma celo vadnino morajo plačevati (50 evrov mesečno). Kaj mislite, da v taki neenakosti štipendiranja otrok bodo rezultati. Jaz mislim, da ne.
  Lep pozdrav.

   • Starinavijač on 9. januar, 2019 at 10:17

   To pa zato, ker klub morajo voditi ljudje, ki se razumejo v nogomet in delo z mladimi, ter da to počnejo s srcem.
   V klub je potrebno vrniti domače trenerje in DOŽIVLJENJSKO prepovedati vstop politiki v klub!

   • IRIS on 9. januar, 2019 at 10:35

   Adrijan, o tem, da nekaj igralcev prejema štipendijo ni več nobena skrivnost. Mogoče lahko razumem
   zakaj so jim s strani kluba ponudili to možnost. Po izpadu iz 1. lige so na ta način zadržali igralce.
   Tako kot ti se ne strinjam s takim načinom, ker s tem delijo ekipe na dva dela. Prejšnji strokovnjaki, od Špancev naprej so se preveč bazirali na statistične dejavnike (višina, moč, fizični razvoj) in ne na samo igro,
   oz. kdo med temi igralci dejansko zna igrat in komu se splača namenit dodatno motivacijo. Da ne govorimo, da so na treningih bili razdeljeni na rezerviste in prvo ekipo. Javno dvigovanje posameznih (2-3) je bilo nespoštljivo do drugih, ki so se trudili in dejansko borili za ekipo. Danes s temi štipendijami ni nič drugačna situacija, s to razliko, da je vse skupaj bolj zavito v celofan. To, da so izpadli v 2. ligo je marsikaterega ambicioznega starša šokiralo, zato so tudi določeni igralci odšli. Danes kadetsko ekipo sestavlja veliko igralcev, ki prejšnjemu vodji mladinskega pogona niso bili na dovolj visokem nivoju za predstavljanje FC Kopra. V jesenskem delu ta ekipa ni zabeležila niti enega poraza. S pravim pristopom in zaupanjem obeh trenerjev ti fantje garajo na igrišču. Trenerja kadetov, Zulič in Peršič odlično delata z igralci. Zahtevata ampak tudi spoštujeta celo ekipo, ne glede na to ali je igralec rezerva ali v 1. ekipi.
   Svojega sina učim, da se pri nogometu, predvsem v teh letih mora truditi in sam izboriti svoje mesto. Igralci kateri prejemajo štipendijo pa bi se morali zavedati, da jim ta ne zagotavlja samo minutaže ampak od njih zahteva še večjo odgovornost do kluba. Tako ločevanje je nelojalno in na dolgi rok vnaša razočaranja pri igralcih. Motivacija katero bi moral kljub prenesti na igralce je ta, da se vsi borijo za čimprejšnji povratek v 1. ligo, in to z delom in enakopravnimi odnosi v ekipi, ne pa s plačilom ne glede na trud .
   Lep pozdrav

  • Tifozi1987 on 8. januar, 2019 at 18:16

  “Bravo” nosonja šampjon liga😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤

Komentarji so onemogočeni.

EnglishSlovenian