NZS regionalna delavnica

Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju z Evropsko nogometno zvezo (UEFA) v Ljubljani in na Brdu pri Kranju organizirala prvo regionalno delavnico držav srednje evrope v okviru projekta UEFA GROW z delovnim naslovom »Napolnimo štadion«.

»Napolnimo štadion«.

V Ljubljani se je na dvodnevni delavnici s problemom upadanja obiska na tekmah reprezentanc in ligaških tekmovanj v tem delu Evrope spopadlo deset nogometnih zvez in Uefinih strokovnjakov z različnih področij. Delavnice so se udeležili predstavniki Albanije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne Gore, Hrvaške, Kosova, Madžarske, Severne Makedonije in Srbije.


Trenutek realne streznitve

Slovenska nogometna liga stagnira in nazaduje. To dokazujejo pri CIES, kjer so analizirali kar 51 nogometnih lig, med katerimi je najslabše obiskana prav slovenska.


Slovenska nogometna liga ima enormne probleme, na katere na Nogomanii že vrsto let bolj ali manj zaman opozarjamo. Eden najbolj perečih problemov je nedvomno ta, da 1. SNL takšna kot je širše javnosti ne zanima, posledično imajo liga in klubi probleme s trženjem, prodajo TV pravic in seveda tudi vstopnic za tekme.

Obisk tekem je izjemno slab, problematično pa je zbiranje točnih podatkov o obisku, ki so kot po pravilu pretirani, predvsem pa niso uradno preverljivi. Tako se dogaja, da se v zapisnikih tekem in posledično v medijih predstavljajo številke, ki niso točne in ki onemogočajo realno oceno dejanskega stanja. 

CIES Football Observatory (povezava) je predstavil poročilo obiska nogometnih lig oziroma tekem nogometnih klubov po Evropi. Za 1. SNL, za katero se tudi na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) radi pohvalijo, kako napreduje, je to še en neprijeten stik s kruto realnostjo.

CIES je analiziral obisk tekem v kar 51 ligah, zajel pa je podatke od leta 2003 (oziroma od leta 2013) do leta 2018. Največ gledalcev se v povprečju zbere na tekmah v Nemčiji, in sicer 43.302, sledita Anglija in Španija. Kaj pa Slovenija? Med vsemi ligami je slovenska na povsem zadnjem mestu, beleži pa le 1.212 gledalcev v povprečju na tekmo. Manj od Bosne in Hercegovine, Slovaške, Finske, Hrvaške, Avstrije… Precej manj. VIR Nogomania (Povezava)

Facebook
Facebook