Liga narodov

UEFA Liga narodov je novoustanovljena liga, ki je zamenjala tekmovalno in marketinško manj privlačne prijateljske tekme. 55 članic UEFE je v Ligi narodov razdeljenih v štiri lige, in sicer A, B, C in D glede na UEFin koeficient. Vsaka liga je razdeljena v štiri skupine. Slovenska reprezentanca bo s tekmovanji začela v ligi C.

Zmagovalci skupin iz vsake lige bodo napredovali v višje rangirano ligo, zadnje uvrščene reprezentance pa bodo nazadovale v nižje pozicionirano ligo. Zmagovalci skupin iz vsake lige UEFA Lige narodov, torej 16 reprezentanc, se bodo uvrstili v končnico tekmovanja, ki bo na sporedu marca 2019. Tu si lahko štiri reprezentance priigrajo mesto na Evropskem prvenstvu 2020.

Kvalifikacijske tekme za UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu 2020 bodo zaradi uvedbe UEFA Lige narodov odigrane v enem letu, in sicer od marca do novembra 2019, prvouvrščena država v kvalifikacijski skupini se neposredno uvrsti na UEFA Evropsko prvenstvo 2020.

Tako bi na kratko lahko razložili novo Uefino tekmovanje, ki je bilo pred petimi leti ideja, ki se bo v četrtek začela uresničevati, pri čemer pa vlada tako v reprezentančnih taborih, pri nogometaših in navijačih še veliko zmede. Ali je treba izumljati novo ligo, ki nadomešča večino nepriljubljenih prijateljskih tekem? Če so pravila težko razumljiva strokovnjakom in ljudem, ki živijo od nogometa, kako bo to predstavljeno bežnim spremljevalcem reprezentance?

Preprostejše kvalifikacije za EP in veliko manj prijateljskih
Če je že Liga narodov neznanka, kako bo sprejeta v javnosti in med samimi igralci, najprej predstavimo pozitivno stvar. Poenostavljene in skrajšane so kvalifikacije za prihodnje evropsko prvenstvo, saj bo 55 članic Uefe razdeljenih v 10 skupin, iz katerih se bosta v največ 10 kvalifikacijskih tekmah med marcem in novembrom 2019 na EP 2020 uvrstili najboljši moštvi vsake skupine. Brez dodatnih kvalifikacij in izločitve najslabšega drugo- ali tretjeuvrščenega. Žreb kvalifikacij za naslednji EP bo 2. decembra v Dublinu, po koncu letošnje Lige narodov, ki bo služila tudi za določanje bobnov. Ob tem skorajda ne bo več prijateljskih tekem, namenjenih golemu zapolnjevanju reprezentančnega koledarja.

Kako deluje Liga narodov?

  • štirje kakovostni razredi lige: A, B, C in D;
  • vsak razred ima po štiri skupine s po 3 ali 4 reprezentancami;
  • vsaka reprezentanca z drugo igra doma in v gosteh; torej 4 ali 6 tekem skupine;
  • zmagovalec vsake skupine bo napredoval v višji razred, zadnjeuvrščeni v skupini pa nazadoval razred nižje;
  • štirje zmagovalci skupin iz najmočnejšega razreda A se bodo junija 2019 na miniturnirju pomerili za naslov prvaka Lige narodov.

Ključni bombonček – štiri vstopnice za Euro 2020!

Po koncu kvalifikacij za EP 2020 se bo najboljša reprezentanca posamezne skupine uvrstila na EP, skupaj bo tako podeljenih 20 od 24 mest. Preostale 4 udeleženke bodo dali posebni kvalifikacijski turnirji, kjer bo vsak kakovostni razred dal po enega udeleženca EP-ja 2020. Turnirji bodo odigrani marca 2020, udeležile pa se ga bodo najboljše reprezentance iz posamezne skupine, ki še ni kvalificirana za evropsko prvenstvo.

Hipotetični primer – odprta vrata
Slovenija igra v skupini 3 lige C. Če bi v konkurenci Bolgarije, Norveške in Cipra osvojila 3. mesto in bi v poznejših kvalifikacijah spet bila le na 3. mestu, sočasno pa bi se Bolgari in Norvežani uvrstili na EP-ju, bi na zaključnem turnirju lige C igrala Slovenija, z zmago pa bi si priigrala nastop na prvenstvu stare celine. Sistem zagotavlja, da bo na EP-ju 2020, ki se bo igral po Evropi, zagotovo sodelovala vsaj ena izmed 16 reprezentanc z dna evropske lestvice.

Slovenija lahko napreduje, a tudi izpade

Najboljši slovenski nogometaši bodo najprej sodelovali v ligi narodov, prihodnje leto pa še v klasičnih kvalifikacijah za EP 2020. Foto: Žiga Zupan/Sportida Zmagovalci skupin lige A (štirih skupin s po tremi udeleženci) se bodo junija 2019 pomerili za lovoriko, za prvi naslov zmagovalca lige narodov. Tekmovanje bo postalo stalnica. Vsakič, ko bo nastopil čas za kvalifikacije za veliko tekmovanje, se bo pridružila tudi liga narodov. Na sporedu bo vsaki dve leti, njena sestava kakovostnih skupin pa bo doživljala korenite spremembe. Vsakič se bodo najslabše reprezentance v skupinah preselile v nižjo kakovostno skupino, obratno pa velja za zmagovalce skupin, ki bodo napredovali v višjo.

Če bo Slovenija tako najboljša v svoji skupini ter prehitela Bolgarijo, Ciper in Norveško, bo jeseni leta 2020 v ligi narodov sodelovala v višji kakovostni skupini, skupini B. Če pa bo nanizala slabše rezultate in skupinski del lige prvakov končala na zadnjem mestu, bo nazadovala med najslabše, med udeleženke, ki bodo leta 2020 v ligi narodov tekmovale v najslabši ligi D. V ligi C bo zaradi različnega sistema (tri skupine imajo štiri, ena pa tri udeleženke) poleg treh četrtouvrščenih ekip izpadla še najslabša izmed tretjeuvrščenih reprezentanc v vseh skupinah. Tako obstaja tudi možnost, da bi se Slovenija poslovila od lige C tudi, če bi v skupini osvojila tretje mesto.

Po koncu kvalifikacij za EP 2020, ko bo znanih 20 udeležencev evropskega prvenstva, bi lahko nastala manjša zmeda. Zadnje štiri vstopnice za Euro 2020 se bodo delile marca 2020 na zaključnem turnirju lige narodov, svojevrstnem nadomestku dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Ker pa si bo kar nekaj zmagovalcev skupin v ligah najverjetneje zagotovilo nastop na Euru 2020 že v klasičnih kvalifikacijah, izstopale bodo zlasti velesile, združene v ligi A, bo namesto njih na zaključnem turnirju lige narodov zaigral nekdo drug.

Uefa je določila, da bo v tem primeru priložnosti deležna naslednja najboljša ekipa iz tiste lige ali pa reprezentanca iz prve nižje lige. In to ne tista, ki si je v svoji ligi priigrala nastop v play-offu, ampak najboljša izmed tistih, ki se niso uvrstile na zaključni turnir. Primer: če bodo ostale le tri nekvalificirane ekipe v ligi A za zaključni turnir najboljše četverice, se bo temu pridružila peta ekipa iz lige B, ne pa ena od štirih zmagovalk skupin v ligi B. Tovrsten sistem bo zaradi tega deležen nekaterih zmedenih pogledov, a je Uefa že sporočila, da želi ligo narodov nadaljevati tudi v prihodnje, tako da bi lahko postala pomemben del udejstvovanj članic evropske nogometne družine. Tudi Slovenije, ki bo led lige narodov prebila v Stožicah proti Bolgariji. Dvoboj se bo v začel v četrtek ob 20.45. Srečno, Slovenija!

Udeleženci lige narodov si bodo napolnili žepe

Zmagovalec lige narodov bo prejel posebno nagrado v višini 4,5 milijona evrov. Foto: Twitter Uefa bo za dodatno motivacijo udeleženk poskrbela tudi z bogatim nagradnim skladom. Udeleženkam bo razdelila 76,25 milijona evrov. Slovenija bo kot udeleženka skupine v ligi C prejela 750 tisoč evrov. Če bi v svoji skupini osvojila prvo mesto, bi prejela še dodatnih 750 tisoč evrov nagrade.

Najbolj se bo obogatil zmagovalec lige narodov, saj bo njegova nogometna zveza na račun prejela 4,5 milijona evrov. Podprvak bo bogatejši za 3,5, tretjeuvrščena reprezentanca za 2,5, četrtouvrščena pa za poldrugi milijon evrov. Na tako donosno nagrado bodo lahko računali le udeleženci v ligi A, kjer nastopa 12 najboljših reprezentanc.

VIR Siol

Vir RTV