Vejica je prekinila prvo tekmo

Marsikaj se je v zgodovini slovenske nogometne lige zgodilo prvič, tudi prekinitev tekme. Za zeleno mizo je zmagala Mura, potem ko je v glavo njenega igralca na Bonifiki priletel lesen predmet.

Nostalgija

V Kopru je vedno bilo zanimivo…

Na Bonifiki priletel lesen predmet.

“kanarčki” izpadli v kvalifikacijah

Prve tri sezone nove slovenske državne lige (1991/92, 1992/93 in 1993/94) so kljub porodnim krčem minile brez večjih incidentov in afer. Šele v četrti sezoni je prvič prišlo do tega, da je bila tekma prekinjena. To se je zgodilo 30. oktobra 1994, na koprski Bonifiki, na srečanju med domačimi rumeno-modrimi Koprčani in Muro.

Ta sezona je bila ključna za prvoligaško preživetje mnogih klubov, saj se je Nogometna zveza Slovenije (NZS) odločila, da se z naslednjo sezono število prvoligašev zmanjša iz 16 na še danes sodelujočih 10. Mnoge tekme so bile zato precej živčne in borbene. Vložek je bil pač večji. Tudi omenjena med Primorci in Prekmurci ni bila izjema. Koper je imel takrat precejšnje finančne težave in je izgubil mnogo dobrih domačih igralcev. Dva izmed njih, Robert Volk in Andrej Poljšak, sta na primer igrala za Muro na tej tekmi. Gonilna sila Koprčanov je bil triindvajsetletni Mladen Rudonja, od malo bolj znanih igralcev pa so rumeno-modre barve zastopali še Željko Maksić, Elvis Ribarić, Dragan Tomas in Mondi Gunjač. S klopi jih je vodil hrvaški strokovnjak Marijan Jantoljak.

Muraši so imeli precej zvezdniško zasedbo, ki jo je vodil Splitčan Marin Kovačić. Poleg omenjenih dveh Primorcev, so imeli v svojih vrstah tudi Roberta Belca, Danijela Breziča, Igorja Poznića, Marijana Bakulo in Nedeljka Topića. S tako ekipo so seveda ciljali na sam vrh lestvice.

Usodna tekma 12. kroga je bila na sporedu v nedeljo, ob 13:30. Zbralo se je nekje med 400 in 800 gledalci (kot je za slovensko ligo v navadi, se podatki od vira do vira med seboj razlikujejo). V prvem polčasu je bila igra zelo ostra, na trenutke groba. Koprčani so več napadali, a si kakšnih večjih priložnosti za zadetek niso uspeli ustvariti. Za goste je edino resnejšo priložnost zapravil Poznić. V 44. minuti je bil zaradi grobega starta izključen Tomas. To pa je domače navijače očitno spravilo v zelo slabo voljo. Po desetih minutah nadaljevanja, ko je bil rezultat še vedno začetnih 0:0, je eden izmed gledalcev z lesenim predmetom v glavo zadel Sobočana Roberta Belca, ki je moral z obvezano rano zapustiti igrišče. Gostje so med nekajminutno prekinitvijo že ogrevali rezervista Baranjo, da bi vstopil namesto Belca, toda mariborski sodnik Zoran Novarlić, se je po posvetu z delegatom Jerončičem odločil, da od piskal konec tekme.
Tekmovalna komisija, ki je zasedala naslednji teden, je tekmo po pričakovanju registrirala s 3:0 za Muro. To na končno usodo Kopra ni posebej vplivalo, saj je obalni ligaš na koncu za rešilnim osmim mestom zaostal kar za 6 točk (takrat se je dobilo 2 točki za zmago) in pristal na 11. mestu. V kvalifikacijah jim ni uspelo in sezono 1995/96 so začeli v drugi ligi. Sobočani so bili na koncu četrti, štiri točke za prvaki Olimpijo. Evropo so si zagotovili z zmago v pokalu.

1 komentar

    • SG on 25/12/2019 at 14:27

    pozdravljen Na tej tekmi kot pišejo, priletel lesen predmet, to ne drži.Priletela je vejica dolžine največ 20cm.Potem ko so igralcu povili celo glavo s povojem kateri je bil težji od igralčeve glave in lesenega predmeta skupaj.

Komentarji so onemogočeni.