Kronologija nekega p…..

In kaj bi povedal na vse to…naš jagoda

Nogometni klub z dolgoletno tradicijo Koper so nekako pred dvema letoma obiskali kriminalisti. Ti naj bi preiskovali ozadje dogajanja, ki že nekaj časa zbujalo pozornost v javnosti. Zaradi dolga do zdajšnjega predsednika Olimpije Milana Mandarića, ki naj bi se mu na Obali želeli ogniti. Koprski klub in Milan Mandarić sta sodelovala pred desetimi leti, ko je bil zdajšnji prvi mož Olimpije v Kopru podpredsednik, na predsedniškem stolčku je takrat sedel nekdanji nogometaš Mladen Rudonja.

To enoletno sodelovanje med Mandarićem in edinim slovenskim obalnim prvoligašem, ki je od leta 1999 stalni član slovenske prvoligaške druščine (leta 2010 je osvojil tudi edini naslov državnega prvaka, pohvali se lahko tudi z dvema pokalnima lovorikama), se za ameriškega poslovneža srbskega rodu ni končalo najbolje.

Ta je imel načrte tudi z nekaterimi drugimi podjetji na Obali, a naj bi bil izigran in naj bi izgubil kar nekaj denarja. Koprski klub je še od takratnih časov srbskemu poslovnežu ostal dolžan 700 tisoč evrov. Pred nekako tremi leti se je Mandarić odločil za postopek izvršbe in zdelo se je, da bo moral Koper, podobno kot pred nekaj leti njegov zdajšnji klub Olimpija, v stečaj in bo svojo pot začel od začetka, v najnižji ligi.

To se ni zgodilo, takratni predsednik Kopra Ante Guberac in Mandarić sta prišla do dogovora, po katerem naj bi Koprčani dolg odplačevali z mesečnimi obroki v višini štiri tisoč evrov in s polovico denarja, ki bi ga zaslužili s prodajo nogometašev. Nekaj mesecev po tem, ko je Guberac zapustil klub, na čelu katerega je bil od leta 2013, se je Milan Mandarić  junija lani , dolg do njega je takrat narasel na okrog milijon evrov, odločil, da razdre dogovor in ga uradno odpovedal. Tako je bilo do konca , ko se je Guberac poslovil od predsedniške vloge, v klubu pa je prišlo do velikih sprememb.

Ko so vajeti nogometnega kluba FC Koper prevzeli mestni veljaki na čelu z županom Borisom Popovićem, je v njem prišlo do revolucije.  Klub, ki ga s pol milijona evrov letnega sponzorskega vložka financirala Luka Koper, je zamenjal predsednika, športnega direktorja, trenerja, barvo dresov, logotip in skoraj celotno ekipo. V Koper je na to, ko so odšli skoraj vsi domači talentirani igralci, prišlo kar sedemnajst novih igralcev, od tega velika večina iz tujine. Ambicije so zrasle do neba, župan je napovedal naskok na naslov državnega prvaka in celo uvrstitev v ligo prvakov.

Pri ustvarjanju nogometnega velikana na Obali, ki se je v sezoni 2015/16 šele v zadnjem krogu rešil izpada iz prve lige, se je Popovič naslonil na hrvaškega nogometnega menedžerja Andyja Baro, ki v zadnjih letih poslovno sodeluje tudi z alfo in omego hrvaškega nogometnega kluba Dinamo Zdravkom Mamićem. Nova vodstvena garnitura v Kopru se je zato domislila načrta, s katerim bi se dolga do ameriškega poslovneža srbskega rodu preprosto znebila. Takšno namero so nameravali storiti s pomočjo slovenske insolventne zakonodaje.

V klubu FC Koper so sprožili poenostavljeno prisilno poravnavo. Novi predsednik FC Koper Valter Valenčič, je na okrožno sodišče vložil predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave. Kot glavni ukrep v načrtu finančnega prestrukturiranja je predviden visok, kar 95-odstotni odpis dolgov do upnikov, ki jim FC Koper dolguje skoraj 1,4 milijona evrov.  S tem so želeli ustvariti možnost za odpis velike večine dolgov do Milana Mandarića, tudi če se ta ne bi strinjal.

Po slovenski zakonodaji prisilno poravnavo sodišče potrdi, če je za njo glasovalo vsaj 60 odstotkov upnikov glede na velikost terjatve. Milan Mandarić je imel konec lanskega leta 73 odstotkov terjatev do FC Koper. Torej ravno toliko, kolikor je potrebno za potrditev prisilne poravnave, ki je medtem v Kopru tudi stekla.

Poenostavljena prisilna poravnava ni dovoljena tako odloči višje sodišče v Ljubljani. To je ugodilo Mandarićevi pritožbi in razveljavilo začetek insolventnega postopka. Odločilo je namreč, da nad FC Koper sploh ne bi smeli voditi postopka poenostavljene prisilne poravnave, saj klub ne izpolnjuje temeljnih pogojev zanjo.

Višje sodišče je Mandarićevemu ugovoru ugodilo in postopek prisilne poravnave za FC Koper razveljavilo ter ga vrnilo okrožnemu sodišču v Kopru. To je FC Koper pozvalo, naj v desetih dneh predloži formalne dokaze in tehtne argumente o upravičenosti za prisilno poravnavo, predvsem pa dokaže, da terjatev podjetja z Maršalovih otokov ni fiktivna, medtem je na sodišču dosegel izvršbo in se usedel na klubski račun.

Prisilni upravitelj kluba Matija Vičar, ki ga je na položaj nastavil Mandarić, vložil ugovor proti prisilni poravnavi. Kot glavni razlog je navedel izgubo najpomembnejšega sponzorja Luke Koper, brez katerega FC Koper ne more preživeti, zato je predlagal njegov stečaj. Sodišče je že ob preverjanju osnovnih poslovnih podatkov ugotovilo, da je imel FC Koper v zadnjem poslovnem letu za več kot pol milijona evrov premoženja in za več kot dva milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. To pomeni, da prej omenjenih pogojev ne izpolnjuje.

Koper se je želel s poenostavljeno prisilno poravnavo izogniti stečaju, saj so v klubu prijavili za 3,5 milijona evrov dolga. Sumljivi posli z neznano agencijo iz davčnega raja na Maršalovih otokih je Koper dobil sloves neurejenega kluba, Iz dostopnih dokumentov je razvidno, da mu FC Koper dolguje kar 2,12 milijona evrov. Uradno gre za “vračunane obveznosti po pogodbah za igralce”, torej po vsej verjetnosti za odškodnine, ki bi jih klub moral plačal podjetju, da mu je to pomagalo pripeljati igralce, zato so tudi pri glavnem sponzorju Luki Koper zahtevali, da se ime podjetja umakne iz imena nogometnega kluba. Ker je eden največjih upnikov kluba Milan Mandarić svoje terjatve v višini slabega milijona evrov prodal družbi Delon, ni izključeno, da bo njen lastnik in kontroverzni reški poslovnež Boško Županović neposredno upravljal klub.

Koprski klub na sodišču dobi tožbo in tako je prisilna poravnava potrjena. Upniki koprskega nogometnega kluba so se še pred iztekom roka z glasovanjem izrekli o sprejetju prisilne poravnave. Upravitelj Matija Vičar je sporočil, da so “ZA” glasovali lastniki 97 odstotkov priznanih navadnih terjatev. Na Okrožnem sodišču v Kopru so potrdili, da je prisilna poravnava, ki jo je predlagal dolžnik, sprejeta.

Neverjetno naključje je, da višina terjatve Swiss Sport Agency za minimalni znesek presega zakonski 60-odstotni prag za potrditev poenostavljene prisilne poravnave. Še bolj, da je podjetje pripravljeno pristati na poplačilo dobrih sto tisoč evrov od skupaj dobrih dveh milijonov evrov dolga.  Mandarićevi glasovi so se medtem zmanjšali na slabih 29 odstotkov. Z njimi izglasovanja poenostavljene prisilne poravnave in s tem nadaljnjega delovanja koprskega kluba ne more več preprečiti.

NZS je zaradi negativnega kapitala, ki po naših podatkih znaša že 3,7 milijona evrov, in postopka prisilne poravnave zavrnila zahtevo za licenco za tekmovanje v prihodnji sezoni. V Kopru so se lahko na to odločitev pritožili na licenčno komisijo NZS. Obrazložitev komisije pa je bila, da FC Koper licence ni dobil zaradi neizpolnjevanja obveznih finančnih kriterijev.

”Nismo ne prvi ne zadnji prvoligaš, ki ni prejel licence na prvi stopnji in vsak ima možnost pritožbe. Zaupamo našim strokovnim službam, da bodo do 15. maja popravile vse, kar je zmotilo komisijo za licenciranje,” je pojasnil predsednik kluba Valter Valenčič.

Predsednik koprskega kluba Mitja Valenčič, v katerem je v tej sezoni vse prej kot dolgčas, saj se nahaja v postopku prisilne poravnave, je optimist. Prepričan je, da se bo na Obali še naprej igral prvoligaški nogomet ter da bo klub, znan po kakovostnem delu z mladimi, še naprej član slovenske klubske elite.

Koprčani so se pritožili na Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS), in ti  naj bi bo razsodili , če je Koper upravičeno izgubil licenco za nastopanje v 1. SNL ali ne. Koper, ki je po novem postal pristal v četrti ligi, je namreč po številnih nenavadnih dogodkih v klubu na koncu ostal brez licence, zdaj pa je vložil pritožbo na zadnjo “raven”, ki teoretično še lahko spremeni njegovo usodo. “Football Club Koper sporoča, da je pravočasno oddal pritožbo na mednarodno športno razsodišče (CAS). Prepričani smo v svoj prav in pričakujemo ugodno rešitev, saj se nam je zgodila velika in nezaslišana krivica,” so med drugim lani poleti sporočali iz koprskega kluba.

In saga o nogometnem klubu Koper se je končala nekako tako. Nogometna zveza Slovenije je prejela končno odločitev Športnega razsodišča v Lozani (CAS). Pritožbo FC Koper zoper odločitev licenčne komisije NZS za pritožbe je CAS zavrnil ter s tem potrdil pravilnost odločitev licenčnih organov NZS, ki FC Koper niso podelili licence za nastopanje v 1. SNL v sezoni 2017/18.

Radenko Mijatović, predsednik NZS, je odločitev športnega razsodišča pospremil z naslednjimi besedami: »Odločitev Športnega razsodišča je dokaz strokovnosti licenčnih organov in kredibilnosti licenčnih postopkov Nogometne zveze Slovenije. NZS bo tudi v prihodnje dosledno izvajala vse licenčne postopke, ter zagovarjala dosledno spoštovanje sprejetih pravilnikov in predpisov NZS.«

Odločitev CAS je dokončna. Odziv iz kluba pa je bil “Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, tako da si nimamo česa očitati. Brez skrbi, nogometni Koper bo že prišel tja, kamor sodi. Klub ponovno postavljamo na noge in Koper bo spet postal prvoligaš po redni poti,”.

Pravega ozadja in vseh podrobnosti v celotni zgodbi med Milanom Mandaričem, nogometno zvezo in nogometnim klubom Koper ne bomo verjetno izvedeli nikoli. Žal se moramo z usodo kluba sprijazniti in kot že nekajkrat do sedaj v bogati zgodovini kluba spet začeti iz nič. Sprijazniti bi se morali tudi z vodstvom, ki nas je spravilo v ta položaj a se enostavno ne moremo. Vzeli so nam vse od grba barve in še marsikaj ter bi po mnenju večine navijačev morali zapustiti klub.

Komentarji6

Preskoči na obrazec za komentar

  • Koper je naš on 12. 3. 2018 at 11:38

  Football, arena, FC, akademija so izmišljotine našega župana in njegovih soistomišljenikov. Ker nogomet, nogometna šola, nogometni klub ali dvorana so grde ali beseda kot pasarela, ki ne more bit recimo nadhod semedela ali sto let je bila semedelska cesta sedaj pa jo imenujejo promenada. Če pa se lepo v angleščini čuje “kanarian” (kanarčki) se pa ne lepo čuje “goat” (kozli). Ampak prišel bo čas, ko se bodo odstranili in bomo vrnili vse na svoje mesto. Bojim pa se, da zgodovina, ki so jo tile telebani izpisali ne bo nikoli pozabljena in bo župan zapisan kot grobar nekega uspešnega nogometnega kluba kot je NK Koper.

  • Lučjo Pertič on 12. 3. 2018 at 9:42

  V Kopru se je igral NOGOMET, od leta 2001 se igra FOOTBALL. Prej ali slej se bo ponovno igral nogomet. S spoštovanjem vsem ljubiteljem

  Lučo

   • Starinavijač on 12. 3. 2018 at 9:58

   G.Lučo, hvala za Vaše besede. V kolikor bi še obstajali ljudje kot ste Vi, bi Koper še vedno igral v 1 ligi ter naša nogometna šola nebi trpela.

   Za Vas so vrata na stežaj odprta, vrnite se v Koper in Vi postvite zdrave temelje kluba.

   Kapo dol g.Lučo

  • Tifozi1987 on 11. 3. 2018 at 15:06

  Jagoda in vsi pokojni navijači Kopra, se obračajo v grobovih!!!!

  Uničili ste našo strast, ljubezen, in kot je rekel Domen Črnigoj, spominov pa nam ne boste nikoli vzeli!

  Grobarji NK Kopra 1920!

  • Starinavijač on 11. 3. 2018 at 13:41

  Barabe ušljive, uničili ste NAŠ klub!

  • Koper je naš on 11. 3. 2018 at 10:32

  Popravni za FC Kozli se je začel. Vrnite sveti grb, vrnite barve kluba in končno že nekaj naredite, da se spravite z navijači. Tako enostavno ne gre naprej, da že vsakega, ki kaj pove proti vam kaj prijetnega ali neprijetnega že smatrate za sovražnika. Ste pa vi tisti, ki ste vse to začeli in vi ste tisti, ki boste to tudi popravili. V vsej tej godlji me moti edino to, da vas ni nič sram kaj ste nam naredili in na žalost to pove vse o vas.

Komentarji so onemogočeni.

EnglishSlovenian