V dnevniku DELO so zapisali: Koper pred desetimi leti…

Na današnji dan leta 2010 je povratnik v 1. SNL uradno postal peti državni nogometni prvak.

Koprska nogometna zgodovina vznemirljiva in burna. Med prvim naslovom republiškega slovenskega prvaka, ki ga je klub z Bonifike osvojil v nekdanji bivši državi leta 1985 je preteklo 35 let. Drugi republiški naslov pa so “kanarčki” osvojili 3 leta kasneje in to leta 1988. 2010, natančneje 22 let kasneje pa prvega že v samostojni Sloveniji.

Koper je pred 35 leti prvič osvojil naslov prvaka v republiški ligi.
Prihod Mirana Pavlina je sprožil šampionski pohod v sezoni 2009/10.
Na Bonifiki so vselej redno vzgajali odlične mlade nogometaše. Popovićev sestop z lokalnega prestola in Mandarićev »dovolj vas imam«, ker je klub odstopil od dogovora o vračanju dolga, je Koper potopil na dno. Vloga rešilnega kapitana je še drugič pripadla zanesenjaku Gubercu, ki je s svojim štabom pomočnikov in ob pomoči »korona« ukrepa v obliki odločitve Nogometne zveze Slovenije, da vodilni iz 2. SNL napreduje v 1. SNL, že v tretji sezoni vrnil Koper med najboljše v državi.

Prvaki 2010

Pred natanko desetimi leti, 16. maja, je Koper v Lendavi končal šampionsko pot, ki je že v 32. kolu po zmagi v Velenju z 2:0 dala petega prvaka v samostojni državi – po Olimpiji, Mariboru, Gorici in Domžalah. Junakov je bilo več, od umirjenega trenerja Nedžada Okčića do prvega strelca Mitje Brulca (12 golov), izkušenega Amirja Karića, povratnika iz tujine Dareta Vršiča, domačih fantov Daliborja Radujka, Ermina Hasića, Aleksandra Rajčevića, Andraža Strune, Mitje Vilerja … Toda ključna sta bila Miran Pavlin ter tedanji duhovni vodja in zdajšnji predsednik kluba Ante Guberac.

Takoj na slovenski vrh

»Ne želimo se ustaviti. Lahko smo prvaki, vemo, kako,« ob vrnitvi v 1. SNL smelo napoveduje prvi mož kluba Guberac. »Škoda, ker smo v zadnjih letih izgubili svoje najbolj nadarjene fante. A verjemite mi, Koper že vzgaja nove odlične nogometaše,« je del formule, ki bi Koper lahko vrnila na slovenski vrh. Z bogatim ulovom kapitalcev, kot so domači fantje Domen Črnigoj, Matej Palčič in še kdo, ki jih predsednik vabi v klub, bo Koper lahko takoj izzval Olimpijo in Maribor.Najmočnejši Koper so namreč vedno sestavljali doma vzgojeni nogometaši, ki so blesteli tudi v močnejših okoljih.

VIR DELO – preberi celotni članek