Ali je Koper mogoče že prvoligaš?

Pri “Nogomaniji” so zapisali, da NZS v sodelovanju s klubi išče rešitve za nadaljevanje sezone, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi širitev prve lige na 12 ekip odpadla. Izpadla in napredovala naj bi le ena ekipa, večina drugoligašev je proti nadaljevanju sezone. Nogometna zveza Slovenije (NZS) s klubi premleva različne scenarije, kako se odzvati na trenutno ‘blokado’ nogometa, ki ima navkljub nekaterim ohrabrujočim novicam iz ostalih evropskih držav zelo nejasno kratkoročno prihodnost.

Odziv klubov 1. SNL: Podpiramo format 9+1 in zanikamo, da je med nami razkol

VIR: Nogomaia

Slovenski prvoligaši so objavili skupno izjavo, s katero so se odzvali na aktualne dogodke v zvezi z nadaljevanjem prvenstvene sezone. Klubi so ostro demantirali domnevni razkol v njihovih vrstah, potrdili pa so naše včerajšnje poročanje, da je njihova želja vzpostavitev t.i sistema “9+1”, v katerem bi iz lige v letošnji sezoni izpadla le ena ekipa.

Izjavo klubov prenašamo v celoti:

“Slovenski prvoligaški klubi smo bili tekom pandemije koronavirusa v medijih večkrat izpostavljeni na takšen ali drugačen način. Vse prevečkrat, žal, v negativni luči. Nazadnje s trditvami, da je med prvoligaši prišlo do razkola, nezmožnosti zavzemanja skupnega stališča in podobno. Razumemo želje novinarjev po iskanju in posredovanju informacij, toda nesprejemljivo je, da se v času, ko tekmovalne aktivnosti mirujejo, medijski prostor zapolnjuje z natolcevanji s pridihom negativizma.

Ena najbolj pozitivnih plati trenutnega neprijetnega obdobja je, da smo klubi Prve lige Telekom Slovenije vzpostavili dialog kot še nikoli doslej. Temelj za ponovni zagon nogometa na slovenskih igriščih je postavljen, klubi o aktualnih temah redno komuniciramo in iščemo skupne rešitve. Razumljivo je, da med pogovori vsa stališča niso enaka. Vsak klub se nahaja v drugačni situaciji, prav zato je dialog še toliko bolj potreben. Klubi smo najpomembnejši deležniki v nogometu in iz tega razloga je naše sodelovanje še toliko bolj pomembno.

Vedno si želimo delovati in bomo delovali v dobrobit slovenskega nogometa. Zato so še posebej moteča stališča nekaterih medijev, ki so napačna in naperjena k iskanju »rumenih« novic. Temu primerno tudi sporočamo, da smo enotni glede naših predlogov v primeru nadaljevanja prvenstva, s tem zavzemamo skupna stališča ter v nadaljevanju podajamo svojo presojo oziroma pogled na trenutno situacijo.
Med drugim tudi o formatu nadaljevanja prvenstva. Prednostno si želimo sistem tekmovanja 9+1, kar bi pomenilo, da po koncu sezone 2019/20, zaradi izrednih razmer izpade zgolj ena ekipa, natančneje zadnji na lestvici. Prav tako pa izražamo enotno mnenje, da je ob trenutnih razmerah daleč najpomembnejše poskrbeti za zdravje vseh športnikov in športnih delavcev ter solidarnost med klubi iz besed pretvoriti v dejanja.”


S spoštovanjem,

Klubi Prve lige Telekom Slovenije

Širitve lige ne bo, proti kluba, ki mislita, da sta sama v ligi (Olimpija in Maribor).

VIR: Nogomaia

Neuradno smo izvedeli, da naj bi NZS še vedno upala, da se bo sezona lahko odigrala do konca, pri čemer naj bi bil najbolj realen termin za morebitno oživitev nogometnega dogajanja konec maja oziroma začetek junija – to so seveda okvirni termini, ki so povsem odvisni od razvoja epidemije in splošnih zdravstvenih in varnostnih razmer v Sloveniji.
Klubi naj bi se odločali o širitvi lige na 12 članov, večina je bila pobudi naklonjena, a naj bi bila proti oba največja kluba v ligi Olimpija in Maribor.
Posledično naj bi bil sklep takšen, da se 1. SNL torej ne bo širila, da po koncu sezone ne bo dodatnih kvalifikacij za obstanek v ligi in da naj bi izpadla ena ekipa – glede na trenutno stanje bi bil to po vsej verjetnosti velenjski Rudar – in da bi v prvo ligo napredovala ena nova ekipa. Ker naj bi bila večina drugoligašev odločno proti nadaljevanju prvenstvene sezone, bi ta scenarij bržčas pomeni, da bi bil za prvaka 2. SNL razglašen trenutno vodilni Koper, ki bi tako napredoval v prvo ligo.