Guberac: Kopra ne vidim pod četrtim mestom v Prvi ligi

Koper in Gorica sta glavna kandidata za napredovanje v Prvo ligo. V drugi ligi so odigrali le en krog spomladanskega dela pred prekinitvijo prvenstva zaradi pandemije koronavirusa. Do konca je še deset krogov. So zapisali na RTV MMC SLO.

Guberac: Vse razen Prve lige je za Koper velik neuspeh

Cilj Kopra je bil in tudi ostaja Prva liga. Z nadaljevanjem prvenstva ali pa s predčasnim koncem druge lige moramo priti nazaj med prvoligaše. Vse drugo je za Koper velik neuspeh. Prve informacije o nadaljevanju prvenstva smo dobili s strani NZS-ja,” je v pogovoru za Val 202 povedal predsednik Kopra Ante Guberac.

Guberac je prepričan, da bodo jeseni v Kopru gledali prvoligaške tekme: “Mi smo si prvo mesto priborili na igrišču. Prepričan sem, da ga bomo obdržali do konca, če se bo prvenstvo nadaljevalo. Drugo ligo bo težko izpeljati do konca, saj bo potrebno veliko sredstev za zagotovitev zaščite. Razen Kopra, Gorice in Nafte ostali klubi nimajo pogojev za zagotovitev primerne zaščite. Težko bo izpeljati prvenstvo do konca.”

Dogovorili so se za znižanje plač
Koprčani so zadjo tekmo v Prvi ligi odigrali maja 2017. Letos ima močno ekipo, ki je tudi v teh kriznih časih stopila skupaj.

Prisiljeni smo bili prilagoditi treninge. Težko rečem v kakšnem stanju so po individualnih treningih. Čakamo na začetek skupnih treningov. Fantje so razumeli položaj, dogovorili smo se za znižanje plač. Odzvali so se na pravi način. V Kopru niso le zaradi denarja, ampak se želijo dokazati in vrniti v Prvo ligo, kjer je vedno mesto za Koper,” je v pogovoru s Primožem Čeparjem za Radio Koper razmišljal Guberac.

Letos proslavljajo stoletnico kluba
Prva pisana dokazila o igranju nogometa v Kopru izvirajo iz leta 1920, sicer pa se ime NK Koper pojavi šele leta 1955, z združitvijo športnih društev Aurora in Meduza. Letos je bila torej predvidena stoletnica kluba.

Prepričan sem, da bo konec krize in stoletnico bomo letos proslavili z uvrstitvijo v Prvo ligo. Med elito ne želimo le tekmovati, ampak nas zanimajo vodilna mesta. Želimo igrati v Evropi. Kopra ne vidim pod četrtim mestom,” je odločno napovedal predsednik Kopra.

Glavni vir dohodkov morajo biti evropska tekmovanja
Guberac ni optimističen glede nadaljevanja prvenstva: “Prepričan sem, da ne bo prišlo do nadaljevanja prvenstva. Klubi, ki imajo maksimalno urejene pogoje se bodo srečali s težavami. Na desetih kvadratnih metrih naj bi se tuširalo 20 igralcev. To je zelo nevarno za vse akterje.”

Pred desetimi leti je Koper osvojil edini naslov državnih prvakov, nato pa je v kvalifikacijah za Ligo prvakov izpadel po izenačenem boju z zagrebškim Dinamom. V Novi Gorici je bilo kar 3:0, a usodna je bila prva tekma na stadionu Maksimir, ki jo je Dinamo dobil s 5:1.

Po epidemiji bo še težje priti do pokroviteljev. Glavni vir dohodkov morajo biti evropska tekmovanja. Klub mora živeti od svojega dela. Težko je na dolgi rok pričakovati sponzorska sredstva. Ne moreš živeti od tega, da ti bo nekdo nenehno nekaj poklanjal.”

Preberi celotni članek na RTV Slo