Anto Guberac hoče s Koprom ekspresno v prvo ligo in Evropo

Novi-stari predsednik nogometnega tretjeligaša z Obale napoveduje nov vzpon kanarčkov.      Sposojeni intervju iz časopisa DELO.

Vrnitev Anteja Guberca, šefa uspešnega obalnega gradbenega velikana Grafista, ki se je gopsosko umaknil pred samovšečnim prijateljem Popovičem, zdaj deluje kot balzam za koprsko nogometno dušo. “Klub se je spet znašel v težkem položaju. V preteklosti sem v podobnih situacijah že prišel v klub, pomagal ter zgradil močan kolektiv z dobrimi rezultati. Tudi zdaj imam podobne načrte. Ljudje poznajo moj način delovanja in vejo, kaj sem s klubom dosegel. Vsakič, ko sem odhajal, sem pustil za sabo čiste račune, od kluba nisem ničesar terjal, čeprav sem vlagal tudi svoj denar. To sem odpisal. Vemo, da v primeru drugih ni bilo tako, vključno z Milanom Mandarićem,” je bil neposreden Ante Guberac.

Mandarić si je zaprl vrata na Bonifiko

Zdi se, da so na malce skrivnostno sklicani redni letni skupščini, kjer je odstopil predsednik Valter Valenčič, v prvi vrsti hoteli izključiti možnost, da bi se v Koper vrnil Mandarić, ki je to večkrat napovedal v medijskem obračunavanju s Popovičem. “Menim, da si je Mandarić zaprl vrata v Kopru s svojim načinom vodenja kluba in poznejšimi zahtevami, ko je od kluba terjal vloženi denar. Ne vem, kdo si še želi nove negotovosti, novih težav. Sam tu živim, delujem v mestu in regiji, nikakor si ne želim pokvaiti ugleda med ljudmi. S klubom imam zdrave in dolgoročne načrte,” je pojasnil Guberac, ki je že pošteno zavihal rokave in za svoja najtesnejša sodelavca pridobil Andreja Poljšaka, ki bo koordinator v nogometni šoli, in Novico Nikčevića, ki bo v prvi vrsti zadolžen za angažiranje igralcev v skladu z ambicioznimi načrti. “Na Bonifiko sem se vrnil, ker me zanima igranje v prvi ligi, glavni cilj pa je uvrstitev v evropsko tekmovanje. Zato že v januarskem prestopnem roku začenjamo sestavljati ekipo, ki ne bo imela težav z uvrstitvijo v drugo ligo, poleti pa se bomo še dodatno okrepili, da bi se ekspresno uvrstili v prvo ligo,” smelo napoveduje Guberac, čeprav se zaveda, da druga liga ni mačji kašelj. “Vse to mi je znano. Zavedati pa se morate, da imam kar bogate izkušnje z vodenjem kluba, vem, kako se osvojajo lovorike in kaj je potrebno za nastope v evropskem tekmovanju. Seveda pa bomo ostali previdni in vse natančno načrtovali.”

Domača ekipa, podpora mesta

Prvi mož rumeno-modrih ima povsem natrpan urnik. “V prihodnjih dneh se nameravam sestati z novim županom Alešem Bržanom, vodstvom Luke Koper in drugimi gospodarstveniki z Obale. Verjamem, da bo občinska oblast še naprej naklonjena nogometu in bo klub podpirala vsaj v takšni meri kot doslej. Prepričan sem, da bomo našli skupni jezik tudi z Luko Koper. Verjamem, da njeno vodstvo želi dobro Kopru tudi na športnem področju in da doslej kluba ni sponzoriralo iz nekih parcialnih interesov,” razmišlja Guberac, ki v rubriki glavnih nalog izpostavlja še: “Članska ekipa mora imeti domači pečat, izboljšali bomo delovanje nogometne šole. Prizadevam si, da bi se vrnili nekateri igralci, ki so zrasli pri nas. Tretja liga je za njih sicer neprivlačna, že v prihodnji drugoligaški sezoni pa bo drugače. Ob tem želimo na tribune vrniti navijače, ki se bodo lahko poistovetili s celotnim klubom, ne samo s članskim moštvom. Brez navijačev ni kluba, zato jim bomo rade volje prisluhnili. Klub je tudi njihov, res pa je, da ga ne morejo voditi,” brez fige v žepu razloži novi-stari gospodar Bonifike Ante Guberac, ki je v roke dobil klub brez dolgov, v dobri finančni kondiciji.

Vir Delo povezava na članek

Preberi še……Izjava za javnost

Spoštovani !

 V časniku Delo sem včeraj zasledil članek koprske dopisnice Nataše Čepar z naslovom »Kakšni pretresi se obetajo koprskemu nogometu zaradi novega župana?«, ki  me je, kot novo izvoljenega predsednika FC Kopra spodbudil k temu pisanju. V članku sem namreč prebral skrb vzbujajoče izjave predsednika NK Olimpija, g. Milana Mandariča, ki se je obregnil ob mojo izvolitev na mesto predsednika FC Kopra, do katere je prišlo na skupščini kluba dne 10. decembra. Menim, da je g. Milan Mandarič z izjavami, ki jih je podal v članku grobo posegel v avtonomijo odločanja našega društva in presegel pristojnosti, ki pritičejo športnemu delavcu iz konkurenčnega društva NK Olimpija iz Ljubljane. Ob tem apeliram na vodstvo Nogometne zveze Slovenije naj, kolikor je v njeni pristojnosti in moči, v bodoče prepreči takšne in podobne ekscese. 

 Če strnem izjavo g. Mandariča, ga je moja izvolitev na mesto predsednika kluba, kolikor razumem, neprijetno presenetila.  V odgovoru na vprašanje novinarke Nataše Čepar pa je šel g. Mandarič tako daleč, da poziva župana MO Koper g. Aleša Bržana , naj se na mojo izvolitev ustrezno odzove, oz. ukrepa. Sprašujem se, kaj je imel g. Mandarič v mislih?

 Sprašujem se tudi, kakšno pristojnost ima g. Mandarič, da kot predsednik nogometnega društva Olimpija iz Ljubljane, komentira legitimno izvolitev predsednika drugega športnega društva?  Osebno sem prizadet, saj v športu in nogometu nisem novinec. FC Kopru sem že predsedoval v letih  2012 – 2015 , v katerih smo zabeležili kar nekaj uspehov. Dvakrat smo osvojili naslov pokalnega zmagovalca, enkrat bili pod prvaki  in tri krat nastopali v evropskih tekmovanjih. Uspehov bi bilo po moji oceni še veliko več,  a nam je na poti do teh,  zmanjkalo nekaj športne sreče in vselej prepotrebnega denarja. Tega nam je odtrgal prav moj predhodnik Milan Mandarič, ki je v FC Kopru deloval v letih 2006-07 in po svojem odhodu klub pahnil v globoke dolgove, ki smo jih v času mojega predsedovanja morali odplačevati.   

Kar nekaj let smo potrebovali, da smo z g. Mandaričem sploh dosegli dogovor o izplačevanju omenjenega dolga (šlo je za skoraj milijon evrov), ki ga je mimogrede ustvaril prav Milan Mandarič s svojimi sodelavci. Jasno je treba povedati, da v FC Koper leta 2006, kot je pokazal čas, ni prišel pomagati, temveč klub zadolževati. Osebno menim,  da takšna pomoč, v slovenskem športu ni dobrodošla in si  je tudi v prihodnje, vsaj v FC Kopru ne želimo. Tudi sam sem klubu veliko let  finančno »pomagal«, a te pomoči nikoli nisem terjal nazaj. Ko smo se počasi začeli izvijati iz primeža dolgov, ki jih je ustvaril prav Milan Mandarič s svojimi sodelavci, sem predsedniški stolček kluba zapustil. Ob mojem odhodu je imel FC Koper veljaven in podpisan dogovor o odplačevanju dolga z g. Mandaričem , ki smo ga spoštovali in izvrševali. Kaj se je zgodilo po tem, ko sem zapustil FC Koper ne vem, vsi pa vemo, kako se je FC Kopru obrestovala »pomoč« Milana Mandariča. Nazadoval je v najnižjo ligo.

Ne želim se vpletati v odnose med g. Mandaričem in z bivšim županom MO Koper g. Borisom Popovičem, ki ga prvi omenja v spornem članku.  Menim, da je osebne zamere potrebno reševati  medsebojno v dialogu, nikakor pa ne na plečih in na škodo družbeno tako pomembnih subjektov, kot so športna društva, v konkretnem primeru FC Koper. Pod njegovim okriljem vsak dan trenira in igra več kot 300 otrok. Ti vsekakor potrebujejo pomoč vseh, ki so pripravljeni pomagati. To je tudi moj namen in prav zato sem se v klub vrnil. Da sem dobrodošel, je konec koncev pokazala tudi podpora, ki sem je bil deležen na skupščini kluba, kjer me je podprla velika večina članov.

Kot je v zgoraj omenjenemu članku Nataše Čepar poudaril tudi župan MO Koper Aleš Bržan je FC Koper avtonomno športno društvo v katerem ni prostora za politiko in se zato sam ne bo spuščal v avtonomijo odločanja članov društva. Z županom se povsem strinjam in zagotavljam, da pod mojim vodstvom v FC Kopru ne bo prostora za politiko. Gospodu Mandariču  pa bi rad sporočil le, da bomo tudi brez njegove »pomoči« FC Koper vrnili tja, kamor spada, v vrh slovenskega nogometa.

 Anto Guberac, predsednik FC Koper 

Komentarji14

Preskoči na obrazec za komentar

  • Tifozi1987 on 15/01/2019 at 23:16

  Paljk podpisal za Olimpijo…..”čestitke” FC Kozli👏👏👏👎

  • Veteran on 15/01/2019 at 15:53

  Dragi gospod Guberac, ali veš, da ti nekateri mladinci zašlužijo tudi 1000€ na mesec, nekateri pa nič. Taka ekipa ne more biti enotna , kompaktna , ne more igrati borbeno , agresvino, kar je pogoj za dobre rezultate. Pri mladincih teh rezultatov ni.
  Lep pozdrav.

  • ribento on 14/01/2019 at 16:36

  Ante samo naprej ne pusti se temu lopovu,Mandaricu,naj vsoje lopovsko delo opravlja v LJubljani,lp in srecno, z exspresnim vlakom v 1 Ligo…

   • Resnica on 14/01/2019 at 19:21

   Prvo je treba pomest pred ( v svojem) svojim pragom (lopovscino) in delat POSTENO do samega kluba, ljudi,okolja in predvsem navijacev in sele potem iskat krivce drugje. Ne pozabit CASA V Lozani, kjer smo zaradi inata bivsega zupana (SPET politika) dobili crno piko s tozbo proti NZS-ju. Klub je zadnja tri leta brez ugleda, sinonim za slabe stvari (in potem pripeljejo se matoza v upravni odbor?!). Zakaj se klub ne ukvarja SAMO z nogometom?

  • Tifozi1987 on 12/01/2019 at 15:42

  Ante nateraj ven iz kluba vse pogrebnike NK Kopra!!!!!!!

  • Adrijan on 12/01/2019 at 10:02

  Če velja izjava , da politika nima mesta v klubu, potem bi morali vsi funkcionarji kluba , ki so kakorkoli povezani s politiko zapustiti klub.
  Lep pozdrav.

  • Adrijan on 12/01/2019 at 9:56

  Z gospodom Mandarićem je zelo težko sodelovati. A vseeno se z njim ne bi konfrotiral , ker je zelo nevaren. Enkrat nas je že spravil v zadnjo ligo. Seveda s pomočjo nekaterih Koprčanov. Verjetno je njegova lovka pomagala tudi, da so izpadli mladinci in kadeti iz prve slovenske lige.
  Saj so bile nekatere sodniške odločitve zelo sporne, predvsem sojenje v Ljubljani proti NK Olimpiji.
  Lep pozdrav.

  • Resnica on 12/01/2019 at 9:41

  Ko bodo igralci raje trenirali namesto hodili po sodiscih in dajali “podporo” bivsemu zupanu na sodiscu; ko bodo igralci raje trenirali in se ne slikarli in snemali na Broli ob dajanju podpisov za predsedniskega kandidata (pred predsedniskimi volitvami); in ko ne bo Poljsak kot pred 4-5 leti na sestanku (predzadnje zupanske volitve) govoril starsem koga bo klub podprl za zupana in se bo GOVORILO SAMO O NOGOMETU TAKRAT se bo vedelo, da ni mesta politiki v klubu! A z izbiro upravnega odbora, kjer je poleg ostalih modelov ki o nogometu nimajo pojma, se matoz, je jasno videno kam se naprej pluje ta klub.

  • koperčan on 11/01/2019 at 14:42

  Bravo Guberac ne pusti Ljubljani ,da prevzame naš klub…kaj ima predsednik Olimpije za komentirat kaj se dogaja v FC Kopru-naj raje pogleda kaj dela z Olimpijo smeje se mu že cela Evropa ne samo Slovenija in bivša Juga.V klub naj pripelje čimveč Koperčanov kateri se na nogomet spoznajo,sedaj je res da v upravi sedijo ljudje brez nogometnih izkušenj razen Valenčiča kateri je že dolgo povezan z klubom in ga pozna.Forza Koper

   • Tifozi1987 on 11/01/2019 at 22:57

   Ante od vedno “ne ljubi” Valenčiča!!!
   Valenčič in politična smetana bojo škodli Anteju!

  • Starinavijač on 11/01/2019 at 12:41

  Murko & politični kompanjoni VEN iz kluba!

  ANTE ukrepaj, drugače ne bo uredu!

  Srečno!

  • Resnica on 11/01/2019 at 12:29

  Spet se laze in zavaja ljudi! V klubu je se vedno zelo prisotna politika. V klubu so v upravnem nadzoru se vedno (z malo zacetnico) malenic, skerlic, valencic in na novo matoz. In pravite, “da politiki ni mesta v klubu?!” Laz! Da ne govorim o trening majicah z napisom “Koper je nas”. Ko bo cel sedanji upravni odbor nagnan iz kluba, takrat res ne bo mesta politiki v klubu. Ker razen valencica ostali trije sploh niso vedli, da se igra nogomet v Kopru dokler jih ni bivsi zupan porinil v klub. Ajde ne nakladajte. Malo poglejte v druge upravne odbore klubov (kdo so) pa boste dobili odgovor zakaj smo tu kjer smo! POLITIKI IN LOKALNI POLITIKI NI MESTA V NOBENEM KLUBU. A ta nas NK KOPER mora bit izjema!

  • tomaž on 11/01/2019 at 10:17

  2.12 je bil v Kopru drugi krog županskih volitev. Vsi ki zdaj, kao, nova garnitura so podpirali poraženega župana. A je komu jasno kaj se tle meša?

  • Adrijan on 11/01/2019 at 9:48

  Zelo lepo povedano. Zelo lepo postavljeni cilji. Malo premalo pa je jasno, kaj bo storil s trenutno mladinsko ekipo, ki ni v najboljši kondiciji, saj so šele na sredini lestvice po jesenskem tekmovanju. Tudi o simbolih ni govora, kar tako zanima navijače.
  Drugače, bo že v spomladanskem delu prvenstva viden uspeh gospoda Guberaca, saj ima velike možnosti, da spravi mladince in kadete v prvo slovensko ligo in člane v drugo slovensko ligo. Kar se tega tiče zgleda, da ne bo imel velikih težav razen z mladinci, s katerimi je treba nekaj storiti. Ni nujno, da se iščejo novi igralci.Potrebno je samo pogledati, kakšne probleme imajo igralci (( uspeh v šoli (matura), podpora doma, štipendiranje, njihov karakter(ali igrajo za ekipo ali igrajo zase, ali so borbeni ali niso , …), pubertetniški problemi, ali hodijo na treninge in kako resno trenirajo in podobno)).
  Še nekaj bi rad napisal. Mislim, da bi morali upravo kluba okrepiti z dodatnim strokovnim osebjem.
  Upam, da me boste razumeli. Lep pozdrav.

Komentarji so onemogočeni.

Facebook
Facebook