Pravila se spreminjajo

Posodobitev novih pravil bo začela veljati prvega junija 2020 so dejali na
Mednarodnem odboru za nogometna pravila (IFAB), ko bo nogomet vstopil v neko novo obdobje kot do sedaj, dogajanje na tekmah bodo povsem drugačna od tistega, kakršnega smo bili vajeni Do začetka lig v sezoni 2019/20 bodo morala nova pravila veljati že povsod, kjer se igra nogomet pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Igranje z roko se ne splača

Odločitev, kako bo sodnik moral kaznovati prav vsako igranje z roko, ki bi pozneje privedlo do zadetka. Vsakič, ko bo žoga našla pot do mreže po stiku z roko, bo sodnik razveljavil zadetek. Pri tem mu bo vseeno, ali je šlo za namerno ali nenamerno igranje z roko. Od prvega junija naprej bo torej veljalo, da žoga na poti do mreže nikakor ne sme zadeti v roko nogometaša, ki sodeluje v napadalni akciji. Vsako takšno igranje z roko bo kaznovano.

Glede igranja z roko v kazenskem prostoru, kar se tiče ekipe, ki se brani, je bila sprejeta novost. Sodniki bodo vsakič, ko bo nogometaš ekipe, ki se brani, igral z roko, pri tem pa jo imel toliko dvignjeno v zrak, višja od višine ramena, pokazal na belo točko. Igranje z dvignjeno roko, ne glede na to, ali je bilo namerno ali nenamerno, bo torej razlog za najstrožjo kazen.

Trener bo lahko prejel karton

Sprejeta nova pravila prinašajo ogromno novost tudi na področju kaznovanja igralcev, trenerjev in njegovih sodelavcev. Če bo sodnik med srečanjem ocenil, da so si udeleženci tekme, zbrani na klopi z rezervnimi igralci, na kakršenkoli način dovolili preveč, jim bo pokazal rumeni ali pa rdeči karton.

Največkrat bo v ospredju nezadovoljstvo, izraženo z grdimi besedami in žalitvami, naperjenim proti sodnikom ali nespoštovanju tekmeca. Če delivci pravice ne bodo povsem prepričani, kateri član strokovnega vodstva ali skupine rezervnih igralcev se je nešportno vedel in bo to težko dokazati, bo moral odgovornost prevzeti prvi trener ekipe, ki je odgovoren za dogajanje na klopi, in (s)prejeti kazen.


Zavlačevanju ob menjavah odklenkalo

V želji, da zlasti v zadnjih minutah pri menjavah igralcev ne bi prihajalo do zapletov, ko nekateri udeleženci srečanja parajo živce tekmecem s prepočasno hojo z igrišča, je IFAB potrdil spremembo. Po novem, vse od prvega junija dalje, bo v veljavi pravilo, da mora nogometaš, ki bo opravil napovedano menjavo, zapustiti igralni prostor na najbližjem mestu, kjer lahko odide z zelenice. Kateremkoli, ki to omogoča. Kdor tega ne bo storil, bo kaznovan.

Izjema so le primeri, če sodnik izrecno dovoli igralcu, da odide z igrišča po starem pravilu, proti svoji klopi. Zlasti, če je ogrožena njegova varnost s strani navijačev. Odbor je mnenja, da se bo nogometna igra s takšnimi novimi pravili izognila namernemu zavlačevanju in negodovanju navijačev ekipe, ki zaostaja po rezultatu. To je pogost pojav na nogometnih tekmah zlasti pri menjavah igralcev ob njihovem skrajno počasnem odhodu z igrišča.

Je odklenkalo prizorom, ko igralec pred menjavo počasi odhaja z igrišča in prejema stoječe ovacije? Foto: Reuters

Se pa poraja vprašanje, ali je s tem napočil konec navadi, ko trener najboljšemu igralcu, ki blesti na tekmi, nameni posebno čast in ga zamenja v izdihljajih srečanja, s tem pa mu ponudi priložnosti, da ga občinstvo ob počasnem odhodu z igrišča pozdravi s stoječimi ovacijami. 

Zanimivo je tudi, da se igra v primeru, če nogometaš zavrača menjavo in odhod z igrišča, nadaljuje.

V živem zidu le igralci ene ekipe

Soigralci izvajalca prostih strelov ne bodo mogli biti več prisotni v živem zidu. Foto: Reuters Pomembna novost se obeta tudi na področju prostih strelov. Zanimivo bo videti že poletno izvedbo južnoameriškega prvenstva, enega reprezentančnih vrhuncev leta, na katerem ne bo manjkalo izjemnih izvajalcev prostih strelov.

Po novem bodo imeli nekoliko lažje delo, saj bo moral biti živi zid sestavljen izključno iz njegovih tekmecev na igrišču. Obdobja, ko so se lahko v živem zidu gnetli tudi soigralci izvajalca prostih strelov, bo kmalu konec. Zdaj bo moral vsak tekmec stati vsaj meter proč od živega zidu.

Med izvajanjem najstrožje kazni bo moral vratar nujno vsaj z eno nogo stati na golovi črti. Če bo hotel izvajati enajstmetrovko igralec, ki je trenutno poškodovan, bo moral sodnik omenjenemu nogometašu dovoliti poseg klubskega zdravnika, po njem pa bo lahko izvedel najstrožjo kazen.

Nič več sodniških “daril”

Sodniki so nenamerno prekrižali načrte že marsikateri ekipi. Če se je žoga med igro nenamerno odbila od njih, nato pa končala v mreži, omogočila veliko priložnost ali pač pristala v posesti tekmeca, je lahko ekipa, ki je po takšnem scenariju dosegla zadetek, priznala, kako je sreča njen zaveznik. V prihodnje pa ne bo več nenadejanih sodniških “daril”, saj bodo lahko delivci pravice takšen napad ustavili in vrnili žogo ekipi, ki je imela pred tem v posesti žogo.

Ko je vratar v svojem kazenskem prostoru izvajal gol-avt, se je lahko tekmec dotaknil žoge šele izven 16-metrskega prostora. Podobno je bilo tudi takrat, ko je nogometaš izvajal prosti strel v svojem kazenskem prostoru. Takšnemu pravilu bo odklenkalo, saj bodo tekmeci po novem lahko zaigrali z žogo tudi v kazenskem prostoru, če bodo prišli do nje. Proti njej se lahko zapodijo takoj po tem, ko se jo bo pri izvajanju gol-avta oziroma prostega strela dotaknil njihov tekmec.

Kar se tiče čuvajev mreže, je sprejeta tudi odločitev, da po novem ni več možno doseči zadetka, v katerem bi nasprotni vratar vrgel žogo in tako premagal tekmeca.

Povzeto po – Preberi še kaj več na Siol.net

Facebook
Facebook